diumenge, 25 de març del 2012

El mercader de Venècia (William Shakespeare)

Tot i que ja fa un parell de setmanes que vaig anar a veure El mercader de Venècia al Teatre Nacional de Catalunya, em feia molta il·lusió dedicar-li una entrada al meu blog. Em fa molta il·lusió, insisteixo, perquè trobo que és una obra molt ben treballada i molt bona en tots els aspectes, i aquest és el meu petit homenatge.

Genial aquest Shylock tan especial, tan meravellós, que per una banda s'odia però per l'altra fa que l'espectador empatitzi amb ell. Genial perquè trenca amb la imatge clàssica que s'espera del tòpic i típic jueu avar i malcarat i genial perquè Ramon Madaula desapareix i es converteix tot ell i fins al més petit detall en un Shylock magnífic.

Genial la relectura d'un clàssic dels clàssics de feta sota la direcció de Rafel Duran, que otorga al que originàriament era una comèdia veneciana seglesetziana un regust amarg que trenca amb el que s'havia vist fins ara. A més, aprofita la virtut dels textos shakespereans temporalment camaleònics i trasllada el context en un context actual, convertint l'alegre Venècia en una ciutat cosmopolita, in i si m'ho permeteu sota l'imperialisme econòmic capitalista que predomina en els nostres dies, això sí, respectant el text, el lèxic i la riquesa del text original traduït.

Genial tot el repartiment d'actors perquè aconsegueixen un conjunt espectacular, i tiren endavant una obra de manera lleugera i elegant, sense trencar amb l'harmonia i l'equilibri que crea la contraposició de classicitat i modernitat. Tots i cadascun d'ells són peça cabdal en aquesta dansa teatral que crea un espectacle magnífic.

Genial la posada en escena, l'escenografia, els recursos, la música, l'estilisme...

De fet, no em cansaria de fer alabances, però la meva final és que penso que avui dia és meravellós veure com hi ha artistes trencadors que arrisquen per aconseguir que l'art, la cultura, es renovi diàriament. En aquest cas el risc aconsegueix una obra espectacular, envolvent i sensual que fa que l'espectador es quedi atrapat a la seva butaca amb set de més teatre.



***
 Fitxa Artística

El mercader de Venècia

William Shakespeare

4
Traducció
Joan Sellent
Direcció
Rafel Duran

Escenografia
Rafel Lladó

Vestuari
Isidre Prunés

Il·luminació
Kiko Planas

So
Pepe Bel

Recerca i edició de vídeo
Eugenio Szwarcer

Caracterització
Lucho Soriano
Mariona Trias


Ajudant de direcció
Antonio Calvo

Ajudanta d’escenografia
Marsa Amenós

Ajudanta de vestuari
Georgina Viñolo
Repartiment

Shylock
Ramon Madaula

Antonio
Àlex Casanovas

Bassanio
Roger Coma

Porcia
Anna Ycobalzeta

Nerissa
Marta Domingo

Jessica
Margalida Grimalt-Reynés

Lorenzo
Albert Ausellé

Graciano
Joan Valentí

Salerio
Pere Eugeni Font

Solanio
Àlvar Triay

Tubal / El vell Gobbo
Santi Pons

Stephanie
Marta Betriu

Dux de Venècia / Príncep d’Aragó
Pep Sais

Lancelot Gobbo
Pep Ambròs

Príncep del Marroc
Joan Díez

Servents, secretaris, guardaespatlles, policies i altres
Joan Díez
Jordi Llovet
David Ortega
Oriol Ruiz
Josep Sobrevals


Producció
Teatre Nacional de Catalunya

1 comentari:

  1. M'ha agradat molt llegir aquesta crònica. La trobo excel·lent, pel contingut i la forma, i perquè surt d'una persona que enten el teatre, els autors, i la voluntat del seus texts. Segueix escrivint així de bé!!!

    ResponElimina